Werkwijze

Hoe gaat zo’n behandeling nou in zijn werk? Om alvast een inzicht te geven in wat u kan verwachten beschrijf ik hier hoe ik te werk ga.

In eerste instantie beginnen we met een vraaggesprek. Hierin vraag ik zowel om algemene gegevens alsook om specifieke informatie omtrent de klachten. Intussen kan het dier vast even wennen aan mijn aanwezigheid.

Vervolgens doe ik een inspectie in stand en voel ik algemeen het lichaam af om een eerste indruk te krijgen van waar het mogelijke probleem zich voordoet. Dan wil ik altijd graag nog even zien hoe het dier zich beweegt. Het is fijn als hiervoor de ruimte rustig is en dat de ondergrond gelijkmatig en stevig is. Na het bewegen check ik nog een keer het lichaam; is er iets veranderd ja of nee.
Pas na deze stappen komt het daadwerkelijke onderzoek. In principe onderzoek ik het volledige lichaam. Een dier kan immers niet aangeven of de oorzaak van de pijn misschien wel ergens anders ligt. Hierna geef ik een waarschijnlijkheidsdiagnose en behandel ik direct.

Een behandeling kan bestaan uit;
– informeren en adviseren
– massagetherapie
– mobiliserende technieken
– rekoefeningen
– stabiliserende technieken
– krachttraining
– stabiliteitstraining
– oefentherapie
– sportspecifieke therapie

Indien een dier komt voor een preventieve check en er blijkt sprake te zijn van een kreupelheid of een andere aandoening die niet onder de fysiotherapie valt, dan zal ik altijd terugverwijzen naar de dierenarts.

Goed om te weten; dierfysiotherapie is een beschermd beroep. Dit houdt in dat een dierenfysiotherapeut altijd gediplomeerd is!